Wat houdt een transitievergoeding in?

Een transitievergoeding. De afgelopen jaren word ik, aan de hand van wekelijkse lessen, bekender in de wereld van het huidige bedrijfsleven en de bijbehorende regels. Hierbij komen veel termen aan bod die in de toekomst van groot belang kunnen zijn, denk hierbij het kooptraject van een woning, kinderalimentatie en de belasting.

Echter was ik nog niet bekend met de term ‘transitievergoeding’. Toch blijkt dit onderwerp bij ieder persoon, met een verleden in de loondienst, belangrijk te zijn. Kortom: voor ruim 68,8% van de bevolking van 15 tot 75 jaar zal dit gelden. Ben jij ook niet bekend met deze term? Lees snel verder.

Wanneer kom ik in aanmerking met een transitievergoeding?

Wanneer je in loondienst bent, is de kans op een ontslag altijd aanwezig. Dit ontslag hoeft natuurlijk niet altijd vanuit de werknemer te komen, ook de werkgever heeft het recht om iemand te ontslaan, het contract van de werknemer niet te verlengen of een beëindigingsovereenkomst af te sluiten. In dit geval zal de transitievergoeding een rol in het leven van de ontslagen werknemer spelen.

Wat is een transitievergoeding?

De transitievergoeding is een geldbedrag dat de werkgever de werknemer zal betalen, nadat het contract ten einde is gekomen. Een werknemer heeft, volgens de wet, minimaal recht op deze ontslagvergoeding als het betreffende persoon ontslagen is of het contract van het betreffende persoon niet verlengd is.

Hoe hoog is de transitievergoeding?

De werknemer kan de vergoeding gebruiken om bijvoorbeeld een eigen bedrijf te starten of om zich te scholen. Om, als werknemer, in te kunnen schatten op hoeveel transitievergoeding jij recht hebt, is dit aan de hand van een standaard formule gemakkelijk te berekenen. De hoogte van deze vergoeding komt altijd neer op 1/3e maandsalaris per dienstjaar. Indien je in een dienstjaar van 9 maanden hebt afgerond, 9 jaar, ontvang je 9 x 1/3 = 3 maandsalarissen bij het ontslag. De transitievergoeding 2021 berekenen kan ook op diverse websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven