Hoe vergaat de rijbewijskeuring?

Onder ouderen neemt het gebruik van de auto enorm toe. Hoe dit mogelijk is? De grote vergrijzing. Er komen steeds meer ouderen op de weg en dus neemt, helaas ook, de kans op ongelukken tijdens het rijden steeds meer toe. De auto geeft je de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt, maar wanneer je lichaam deze vrijheid steeds minder toelaat, wordt het toch eens tijd na te denken over een rijbewijs keuring.

De rijbewijskeuring wordt verplicht vanaf een leeftijd van 75 jaar. Boven deze leeftijd zouden de geestelijke en lichamelijke gesteldheid nog prima mee moeten kunnen doen aan het snelle doorgaande verkeer. Boven deze leeftijd wordt het risico op afnemende geestelijke of lichamelijke functies groter. 

Zodra je boven de 75 bent, ben je verplicht elke 5 jaar de rijbewijskeuring opnieuw af te leggen. Hier is verder geen uiterste leeftijdsgrens aan verbonden. Al ben je 100 en je rijdt nog steeds als de oudere Max Verstappen (wel iets minder gevaarlijk natuurlijk), dan mag je nog gewoon de weg op! U krijgt automatisch een brief van de RDW in de bus vanaf wanneer u de keuring zou moeten uitvoeren. Vaak is dit een aantal maanden voor het verlopen van uw rijbewijs. Hierin staan alle punten die u van te voren moet voorbereiden, zoals het meenemen van uw medicijnlijst, in beschreven. 

Wat wordt er bij een standaard keuring verwacht?

U bezoekt allereerst een arts, aangesloten bij het RDW, die bekijkt of al uw belangrijke functies die nodig zijn tijdens het autorijden nog in opperste staat zijn. Zo wordt bijvoorbeeld het gezichtsvermogen gecheckt, maar bekijkt hij ook de armen, benen en uw bloeddruk. 

Ook kan er gevraagd worden om een aanvullende test. Dit kan gevraagd worden bij verschillende progressieve, maar ook tijdelijke aandoeningen, zoals hart,- en vaatafwijkingen. 

Hierna wordt natuurlijk de rijtest afgenomen door het CBR. Het belangrijkste is hierbij dat u nog in staat bent snel, goed en in een reflex te reageren. Mocht u zenuwachtig zijn voor deze rijtest of zich van te voren nog even willen voorbereiden? Vraag een autorijschool om u hierbij te begeleiden. 

Bron: autorijschool den haag

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven