Hart- en vaatziekten bij senioren voorkomen met gezonde voeding?

Hart en vaatziekten zijn aandoeningen aan hart, aders of slagaders waarbij de kwaliteit van deze bloedvaten zijn aangedaan. Soms zijn de aders vernauwd waardoor bloed niet goed naar het hart kan stromen of het hart kan zich niet voldoende in- of ontspannen of het hart klopt onregelmatig. Door verminderde pompwerking van het hart kan hartfalen ontstaan. De circulatie van het bloed in het lichaam is dan verstoord waardoor het lichaam niet optimaal van zuurstof wordt voorzien en waardoor ook afvalstoffen moeilijk het lichaam kunnen verlaten.

Welke klachten zijn er meestal ?

Enkele veel voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, kortademigheid, opgezette benen en enkels, een vol gevoel in de bovenbuik of opgezette buik, zwaarder worden terwijl u niet meer dan normaal eet, ‘s nachts vaker moeten plassen met soms overdag weinig urineproductie, prikkelhoest, vooral bij plat liggen, verminderde eetlust, slapeloosheid of onrustige slaap en duizeligheid, koude handen en voeten.

Door welke factoren loopt u een verhoogd risico op hartklachten ? 

Belangrijke risicofactoren zijn: roken, verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, stress, overgewicht, diabetes, ongezonde voeding, weinig bewegen en erfelijke belasting.

Effect van gezonde voeding

Volgens het Voedingscentrum kunt u door gezond te eten de kans op hart- en vaatziekten verlagen. In de basis is het belangrijk om vers en gevarieerd te eten. Zo veel mogelijk volgens de Schijf van Vijf. Kunt u zelf niet koken, maar wilt u wel graag dagelijks een gezonde warme maaltijd? Een maaltijdservice kan hierbij uitkomst bieden.  

Wat kan een arts voor u doen ?

Als u hartklachten heeft is het zinvol om de adviezen van uw arts op te volgen. Als er hartproblemen zijn, zijn er vaak verschillende oplossingsrichtingen. Bij sommige kwalen kan een operatie een oplossing zijn. Opereren bij ouderen is echter niet altijd mogelijk. Maar er zijn tegenwoordig wel steeds meer technieken voor handen om ook ouderen te kunnen behandelen. Zo zijn er katheterisatie technieken beschikbaar die in sommige gevallen een openhartoperatie overbodig maken. Maar ook operaties kunnen soms uitgevoerd worden met een lichte narcose waardoor de operatie ook voor ouderen kan worden uitgevoerd.

Wat kunt u zelf doen in de thuissituatie ?

Factoren die kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten zijn onder andere: niet roken, gezond eten, weinig zout in je dieet opnemen, een regelmatige fysieke activiteit, geen overgewicht hebben (en dan vooral eventueel overgewicht rond je middel), en alcohol enkel met mate consumeren. Je bloeddruk en cholesterol-niveau zijn ook belangrijk.

Iedereen ouder dan veertig zou eigenlijk regelmatig een risico-analyse moeten laten uitvoeren door een arts. Indien je verhoogd risico loopt kan het goed zijn een behandeling tegen hoge bloeddruk of tegen cholesterol te volgen.

Een mindere conditie

Hart en vaataandoeningen kunnen er voor zorgen dat u de werkzaamheden thuis niet meer zo goed kunt uitvoeren. De conditie wordt minder, het halen van boodschappen wordt een vermoeiende klus, de trap oplopen kost veel energie en werken in de tuin gaat steeds moeizamer. Probeer te voorkomen dat u hartklachten krijgt door de risicofactoren goed in de gaten te houden en te zorgen dat u gezond eet, niet rookt en voldoende beweegt. Hoe langer u bespaart blijft van hart en vaatproblemen hoe langer u thuis kunt blijven wonen. 

Fysiotherapie

Heeft u echter hartklachten dan kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut aan uw conditie gaan werken. Die kan u in ieder geval op weg helpen waarna u wellicht zelfstandig verder kunt. Meestal kan een fysiotherapeut wel een oefenprogramma maken. Ook kunt u misschien professionele begeleiding zoeken met  het stoppen met roken of het veranderen van het voedingspatroon. Er zijn specialisten op het gebied van psychologie en diëtetiek die hierbij kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven