Tips om doorligplekken bij ouderen te voorkomen

Doorligwonden, ook bekend als decubitus, ontstaan ​​wanneer er te veel druk op de huid is. Deze aandoening komt vaker voor bij bedlegerige patiënten. Deze zweren veroorzaken niet alleen pijn en ongemak, maar kunnen ook leiden tot infecties, zoals meningitis, cellulitis en endocarditis. De schouderbladen, het stuitje, de ellenbogen, de hielen en de heupen zijn de meest voorkomende plaatsen voor doorligplekken, omdat deze gebieden weinig spiermassa en vet bevatten.

Wanneer het lichaam geen beweging krijgt, kan het een adequate bloedtoevoer naar de huid belemmeren, waardoor het lichaam te weinig voedingsstoffen en zuurstof heeft. Er verschillende dingen die je kunt doen om doorligplekken te voorkomen.

Verander regelmatig van positie
Wanneer je vaak van houding verandert, zal er minder druk op je huid zijn, waardoor je minder risico loopt om decubitus te krijgen. Het is een goed idee om je lichaam minstens om de paar uur te verplaatsen. Als je bijvoorbeeld een tijdje op je rug hebt gelegen, draai dan naar je zijde. Als je zelf niet van positie kunt veranderen, vraag dan een familielid of verzorger om te helpen.

Houd de huid schoon en droog
Hoe schoner en droger je huid is, des te minder kans op het ontwikkelen van doorligplekken. Doop een wasdoek in een emmer warm water en milde zeep en maak je huid ermee schoon. Je heeft waarschijnlijk een andere persoon nodig om je te helpen de moeilijk bereikbare plaatsen schoon te maken. Dep dan je huid droog met een handdoek.

Gebruik kussens
Een andere effectieve manier om doorliggen te voorkomen, is door kussens tussen delen van je lichaam te plaatsen die tegen elkaar drukken. We raden aan een kussen onder je stuitje, schouders, hielen en ellenbogen te plaatsen. Als je op je zij ligt, is het beter om het kussen tussen je knieën en enkels te leggen.

Oefening
Als je niet eens uit je bed kunt komen, lijkt het idee van oefening ontmoedigend. Het uitvoeren van enkele bewegingsoefeningen in bed kan echter helpen het risico op doorligplekken te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een armlift. Til gewoon je arm zo hoog mogelijk op en houd hem daar gedurende 10 seconden. Herhaal de oefening met de andere arm.

Kijk op de website van Qcare.nl voor meer informatie over het voorkomen van doorligplekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven