Sneller benauwd door het dragen van een mondkapje? Zo los je dat op!

Sinds 1 december 2020 is het in alle publieke binnenruimtes verplicht om een mondkapje te dragen. De meeste mensen waren hier toen al aan gewend. Vanaf oktober werd dit immers al als een dringend verzoek beschouwd en in het Openbaar Vervoer was dit al vanaf 1 juni verplicht. Voor de mensen die nog geen mondkapjes droegen, was het echter even wennen. Benauwdheid door het gebruik van mondkapjes is een veelgehoorde klacht bij senioren. Toch is het juist voor die groep van essentieel belang om een mondkapje te dragen. Het kopen van een mondkapje is tegenwoordig niet echt lastig meer, deze op de juiste manier en bovenal comfortabel dragen is echter een heel ander verhaal.

Ervaar jij ook extreme benauwdheid door het dragen van een mondkapje? En merk je daarom ook dat je in een sociaal isolement terecht komt omdat je niet meer in publieke binnenruimtes kunt komen? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Gelukkig is benauwdheid door het dragen van een mondkapje eenvoudig op te lossen. In dit artikel geven we enkele nuttige tips.

Kies voor het juiste materiaal

Mondkapjes zijn er in werkelijk alle soorten en maten. Groot voordeel is dan ook dat je ze geheel naar eigen wens kunt samenstellen. Ook op het gebied van materiaal zijn er ontzettend veel verschillende keuzes. Belangrijk is dat het materiaal niet te dik of te dun is en voldoende lucht doorlaat. Het is dan eenvoudiger om hier doorheen te ademen. Hierdoor is het prettiger om het mondkapje te dragen en zal je minder onrust ervaren.

Oefen met het dragen van een mondkapje

Ook bij het dragen van mondkapjes is het vaak een kwestie van gewenning om minder benauwd te zijn. Probeer daarom rustig te oefenen met het dragen van een mondkapje. Doe dit bijvoorbeeld thuis. Begin met 5 minuten terwijl je rustig op de bank zit, dan 10 minuten terwijl je een boekje leest en weer wat langer terwijl je rustig door het huis loopt. Als je weet dat je ook gewoon rustig kunt blijven ademen met een mondkapje, zal je merken dat dit ook in de buitenlucht een stuk soepeler zal verlopen.

Zorg er bovendien ook voor dat je nooit te gehaast bent bij het dragen van een mondkapje. Ga dus niet snelwandelend richting de bus of de trein. Neem je tijd en ga vroegtijdig weg. Zo voorkom je haasten en zal je merken dat je veel beter lucht kunt halen. Ook met een mondkapje.

Uitzonderingen

Wanneer je medisch gezien niet in staat bent om een mondkapje te dragen, dan kan je een uitzondering aanvragen bij een behandelend arts. Hierbij ontvang je een kaartje die je in publieke ruimtes kunt laten zien. Zo weet men dat jij tot één van de uitzonderingen geldt en dus ook geen mondkapje hoeft te dragen. Hou er rekening mee dat dit niet door een gewone huisarts mag worden voorgeschreven, maar echt door een specialist. Neem daarom vroegtijdig contact op met een arts, zodat je zo snel mogelijk over een dergelijke uitzonderingsbrief kunt beschikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *