Mondkapjes kopen winkel, dit zijn je opties

Je kunt mondkapjes kopen in de winkel of online. In Nederland worden ze steeds meer aangeboden en vind je ze bij de bekende drogisterijen, bij de kiosk en de broodjeszaak op het station, bij Jumbo en ook bij Zeeman. Online zijn er nog veel meer verkooppunten en zijn de mogelijkheden groot. Als jij mondkapjes wilt kopen in de winkel, dan heb je verscheidene opties om uit te kiezen. We bespreken deze hier één voor één, zodat je voor jou de beste beslissing maakt.

Wegwerp mondkapjes kopen in de winkel

Als je niet van plan bent om regelmatig met het openbaar vervoer te gaan en je wilt een aantal mondkapjes op voorraad hebben voor als je ze nodig hebt, dan kun je wegwerp mondkapjes kopen. De naam zegt het al, deze kapjes gooi je na gebruik weg. Standaard verpakkingen hebben 10 kapjes, maar grotere hoeveelheden zijn ook nodig. Wegwerp mondkapjes zijn minder geschikt als je veel met het openbaar vervoer reist, want omdat je ze weg moet gooien creëer je meer afval. En dat doe je na de afloop van elke reis.

Stoffen mondkapjes

Een andere optie die je hebt is om te investeren in een aantal stoffen mondkapjes. Deze kun je wassen en opnieuw gebruiken, wat ze al aanzienlijk milieuvriendelijker maakt dan wegwerp mondkapjes. Je kunt een groot aantal verschillende stoffen mondkapjes kopen in de winkel, bijvoorbeeld met een patroon, in een bepaalde kleur of met een opdruk. Besluit je stoffen mondkapjes te kopen in de winkel, lees dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed door. Over het algemeen gelden de volgende regels:

  • Draag je stoffen mondkapje één keer en niet langer dan 3 uur achter elkaar.
  • Was hem bij thuiskomst direct uit op 60 graden en zonder wasverzachter.
  • Gebruik twee aparte luchtdichte zakjes voor je schone- en je gebruikte stoffen mondkapjes.

Mondkapjes kopen met filter

Een laatste optie die je hebt voor zowel stoffen- als wegwerp mondkapjes, is om een exemplaar te kopen met een extra filter. Deze filter houdt het virus dat in de lucht is beter tegen dan de standaard mondkapjes en dat soms wel met 70 procent meer efficiëntie. In het openbaar vervoer is dat niet verplicht, maar het geeft je wel gemoedsrust. Je kunt deze filters en mondkapjes kopen in de winkel en jezelf beter beschermen tegen mensen die de regels niet goed volgen of die een mondkapje van slechte kwaliteit dragen. De filters kunnen worden gewassen en opnieuw worden gebruikt.

Zelf mondkapjes maken

Je hoeft geen mondkapjes te kopen in de winkel, want je mag ze ook zelf maken. De Rijksoverheid heeft hier duidelijke instructies voor uitgestuurd. Deze mondkapjes die je zelf maakt zijn toegestaan in het openbaar vervoer. Je hebt een mondkapje binnen 10 minuten in elkaar gezet en gebruikt hier een oud T-shirt voor of een zakdoek. Bespaar jezelf dus een reisje naar de winkel en maak je mondkapjes zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *