Is een antikraak woning iets voor jou?

Een antikraak woning kan misschien wel iets voor jou zijn, maar wat is het precies? We zullen in dit artikel enkele voordelen en nadelen van antikraakwoningen op rij zetten. Zo kun je gemakkelijk bepalen of een antikraakwoning iets voor jou is, of dat je toch liever voor een reguliere huurwoning gaat. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, zullen we je gelijk vertellen dat je in een antikraakwoning in ieder geval wel een stuk goedkoper uit bent dan wanneer je regulier gaat huren.

Antikraak of Huren

Als woningzoekende ben je natuurlijk opzoek naar het ideale huis of appartement. Vaak is het formaat van belang, het aantal kamers en natuurlijk de ligging. Zijn er winkels in de buurt en kun je snel op je werk of bij je school komen? Als je aan sport doet is het ook handig te kijken waar de sportcentra zijn ten opzichte van je nieuwe woning. Wat voor veel mensen vaak ook van doorslag is, dat is natuurlijk de prijs. Vooral in dat laatste is antikraak helemaal top. We zullen je een klein lijstje geven met de belangrijkste verschillen tussen huren en antikraakwonen.

De voordelen vergeleken met een huurwoning

  • Zeer gunstige huurprijs
  • Vaak veel kamers, meters
  • Soms een bijzondere locatie (denk aan bijvoorbeeld een oude kerk)
  • Meestal kun je er vrij snel gaan wonen (korte wachttijd)
  • De locatie kan top zijn
  • Je kunt makkelijk sparen met je lage huur

 

Om locatie te verhelderen, als je in een oude school of kerk terecht komt heb je vaak alle voorzieningen zoals winkels en OV dicht bij je in de buurt. Soms kun je ook in een kantoorpand terecht wat als voordeel heeft dat er als je een feestje geeft er geen boze buren zullen zijn)

De nadelen vergeleken met huurwoning

  • Vaak een heel kort opzegtermijn (in je overeenkomst staat vaak dat je slechts enkele dagen/weken hebt om te verhuizen)
  • Je moet het pand vaak in dezelfde staat laten (je mag bijvoorbeeld geen muren verven)
  • Huisdier beperking komt vaak voor (geen hond/kat)
  • Soms woon je met een groep (kan ook wel een voordeel zijn als de groep leuk is natuurlijk)

Heb je er geen probleem mee dat je soms snel moet verhuizen, je wat minder vrijheid hebt met betrekking tot de inrichting (geen verf/behang) dan is antikraakwonen misschien wel iets voor jou. Je woont vaak groot en het kost je vrijwel niets, handig als je op jezelf wilt en ook nog wil kunnen sparen. Ideaal voor starters of studenten is het zeker. Heb je liever vastigheid dan kun je beter regulier gaan huren, dan weet je zeker dat je voorlopig niet meer hoeft te verhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven